Назад  |   Начало  »  Книги  »  Книги за приложна психология  »  ИК ШАМБАЛА  »  ПЪТЯТ НА ПОСВЕЩЕНИЕТО УЧЕНИЕТО НА СУФИИТЕ - ХАЗРАТ ИНАЯТ ХАН

ПЪТЯТ НА ПОСВЕЩЕНИЕТО УЧЕНИЕТО НА СУФИИТЕ - ХАЗРАТ ИНАЯТ ХАН

Назад към Книги за приложна психология
Арт.№: 86295 Добави в любими
16.00 лв
бр Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
За поръчки: (0893) 376 705 Направи запитване › Бърза поръчка без регистрация!
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Информация

ПЪТЯТ НА ПОСВЕЩЕНИЕТО УЧЕНИЕТО НА СУФИИТЕ - ХАЗРАТ ИНАЯТ ХАН

Учението на суфиите е едно от най-красиво изречените учения на този свят. Неговата мъдрост и способност да докосва всяко сърце му е отредила място сред най-великите достижения на човешката мисъл. Индийският суфи мистик Хазрат Инаят Хан (1882-1927) е негов достоен представител, посветил живота си на мисията да сподели с хората от западния свят учението на суфиите и да открива и говори за най-съкровените за всички нас неща.

Суфиите са хора, достигнали много висок етап от своето еволюционно развитие. Техният дух е в постоянна връзка с Невидимото и Непознатото, а целта на съществуването им е да "разпръскват светлината на истината в мрака на човешкото невежество". Такова е тяхното призвание.

Мистицизмът не е религия. Не е вяра. Не е принцип, нито догма. Човек се ражда мистик. Да бъдеш мистик означава да притежаваш светоглед, различен от делничния.

За суфиите Бог е източникът и основанието на всичко. Бог е всичко и всичко е Бог. Бог не е абстрактен за тях. Бог е самата действителност, въплътена в принципа на любовта, който гласи: Колкото по-голяма е твоята любов, толкова по-добродетелен си ти".

По Пътя на Посвещението се тръгва, когато човек, независимо от своето изповедание, вяра и идеи, чувства че е дошло време да на прави крачка в неизвестна посока. Предприемането на тази първа стъпка е посвещението.

За да върви по Пътя на Посвещението на мистика му е нужна не вяра, а вдъхновение. А то се ражда от поезията и достига своята най-висша форма в пророчествата. Поетът е душа дошла на земята, за да се движи и танцува във всички посоки докосвайки със словата си и небето и нашия свят. Когато в поезията в пълна степен се реализира принципът на красотата, тя се превръща в пророчество. Пророци са Атар, Руми, Хафез, Саади - най-великите поети в човешката история.

Пътят на посвещението минава през магията на изкуството. Защото изкуството, в съкровената си същност, пресъздава природата в нейната цялост, завършеност и пълнота. Досегът с истинското изкуство кара душата на човека да се чувства така, сякаш се е сбъднала най-съкровената му молитва: "Да бъде Твоята Воля, както на небето, така и на земята". Силата на изкуството е в неговата двувалентност - то е проявление на Божията творческа енергия, но носи и отпечатък от душата на художника. Досегът с изкуството е висша степен на посвещение - посвещение в любов към хората и живота.

Жанр: Духовна литература, Поредица, Религия и митология
Поредица: Мъдростта на Суфиите
Издателство: SHAMBHALA BOOKS
Година на издаване: 2016
Брой на страници: 384
Размери: 13 x 20
Корици: меки
Език: български
Тегло: 299 грама
ISBN: 9789543191789

Коментари

Свързани продукти

ПЪТЯТ НА ПОСВЕЩЕНИЕТО УЧЕНИЕТО НА СУФИИТЕ - ХАЗРАТ ИНАЯТ ХАН ПЪТЯТ НА ПОСВЕЩЕНИЕТО УЧЕНИЕТО НА СУФИИТЕ - ХАЗРАТ ИНАЯТ ХАН
16.00 лв