Назад  |   Начало  »  Книги  »  Книги за история  »  ИЗД. АЛФА МАРКЕТ  »  ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОНИМ - ИВАН ТАНЕВ ИВАНОВ, АЛФА МАРКЕТ

ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОНИМ - ИВАН ТАНЕВ ИВАНОВ, АЛФА МАРКЕТ

Назад към Книги за история
Арт.№: 449 Добави в любими
5.00 лв
бр Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
За поръчки: (0893) 376 705 Направи запитване › Бърза поръчка без регистрация!
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Информация

Заглавие: По пътя на българския етноним
Автор: Иван Танев Иванов
ISBN: 9549110737
Обем: 185 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Алфамаркет"
Мека цветна подвързия
Дата на включване: 2005-07-07

Книгата на професор Иван Танев “По пътя на българския етноним”хвърля светлина върху нови за науката факти, като дава и нов поглед върху вече известното. Професор Танев ви представя една добре аргументирана теория за произхода, буквалния смисъл и семантиката на българския етноним. Уточнява се се Кавказката родина, в която се обособява завършения български етнос, идващ от племената берсил, есегел и болкар. Базирано на авестийския език се представя  смисъла на много древни и все още употребявани български думи. Не са забравени и историческите имена и понятия като Кубрат (Обединител), оногхонтор-блгар (вътрешни българи), Кий (ковач, творец), знака IYI (йуж - единение). В книгата е разгледана и  старинното източнославянско предание за произхода на славяните от бащата Арий, чийто синове Кий, Щек и Хорив съградили древния Киев. В кавказказката си родина, българите били наричани още и  “бурджани” и “роси”. Оформени са и добре подкрепените хипотези, че етнонимът “роси” се прехвърля върху източните славяни, че Ирник е роден син на Атила и на дъщерята на владетеля на бурджаните ( друго име на  българите) от Кавказ и че родствените на прабългарите хазари са памирски народ, чийто днешни наследници са т.н. тати.
Разглеждайки  детски броилки от България и Македония се прави опит за възстановяване на  първите шест числителни бройни и редни от езика на прабългарите.

Книгата се препоръчва за всеки, който се интересува от древната история на българите. В нея са изложени данни и факти, които тепърва предстоят да бъдат потвърдени и от официалната наука история.

Коментари

Свързани продукти

ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОНИМ - ИВАН ТАНЕВ ИВАНОВ, АЛФА МАРКЕТ ПО ПЪТЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОНИМ - ИВАН ТАНЕВ ИВАНОВ, АЛФА МАРКЕТ
5.00 лв