Назад  |   Начало  »  Книги  »  Художествена литература  »  СИЕЛА  »  МАЙКИТЕ - ТЕОДОРА ДИМОВА - СИЕЛА

МАЙКИТЕ - ТЕОДОРА ДИМОВА - СИЕЛА

Назад към Художествена литература
Арт.№: 44471 Добави в любими

Продуктът е неналичен

Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Информация

МАЙКИТЕ - ТЕОДОРА ДИМОВА - СИЕЛА

Теодора Димова започва да пише книгата "Майките" след случая в Пловдив, когато две четиринайсетгодишни момичета убиват съученичката си. Последват други убийства, дело на деца - в Стара Загора, Перник, Благоевград. Според авторката това е знак, че в обществото ни се случва нещо ново и е премината всякаква граница. Направен е опит да се открият корените на зверствата. Димова е сигурна в едно - децата ни не са виновни.

Това е книга, събрала хроники на нашето съвремие, време на нравствена и духовна криза, в което децата не се възпитават както трябва, в резултат на което се превръщат в палачи.

Интересното е, че между историите в книгата, има една, разказана от деца за сънищата за Явора. В нея те описват истории-сънища на психолога в училище. Всъщност коя е Явора? Това е класната ръководителка, но и тяхната втора майка - красива, грижовна и добра. Има нещо магическо в нея. Никой не може да я гледа задълго в очите, нито пък да говори с нея. За тях тя е съвършена. Един ученик Диян говори за съня си, в който Явора се явява като обект на плътските му желания. Според Зигмунд Фройд сънят е проекция на нашите скрити, неосъществени в реалността еротични желания.

Трябва да споменем и за повествователния стил, в който е поднесен разказът. Книгата сякаш не разказва, а изплаква историите на майките. Персонажите са събирателни. Това е знак, че всяка една история би могла да се отнесе до всеки един човек, тъй като те не са частни, а глобални.

Творбата получава много награди, между които и тази на Австрийската банка във Виена за най-добър източноевропейски роман. Книгата трябва задължително да бъде прочетена от съвременната младеж.

Автор: Теодора Димова.
Издателство: Сиела.
Година на издаване: 2006.
Корици: меки.
Брой страници: 188.
ISBN: 9546498904.
Размери: 20 х 13 см.
Тегло: 244 грама.

Коментари

Свързани продукти

МАЙКИТЕ - ТЕОДОРА ДИМОВА - СИЕЛА МАЙКИТЕ - ТЕОДОРА ДИМОВА - СИЕЛА