КАКАОВО МАСЛО 250 гр. ЗДРАВНИЦА
Информация
Какаовото масло е една от най-чистите, полезни естествено втвърдени растителни мазнини.
Какаовото масло се добива след пресоването на семената какао и от хилядолетия се счита за естествена чиста мазнина, която носи само ползи за човешкото здраве и красота. Днес какаовото масло намира широко приложение в козметичната индустрия, в сладкарството, фармацията и др.
Сортът Criollo какаови дървета са изключително редки, по-трудно се отглеждат и имат сравнително по-нисък добив. Но са много ценени заради по-високото си качество, вкус и аромат в сравнение с другите сортове какао.
Какаовото масло се извлича чрез студено пресоване на какаовата паста, получена от цели зърна. То има бледожълт цвят, наситен шоколадов аромат и твърда консистенция. Топи се при температура между 34 - 38°C.
Суровото какаово масло е изключително богато на антиоксиданти - съдържа значително количество полифеноли и флавоноиди. Маслото от какао, подобно на кокосовото масло е много полезна мазнина. Между 57% и 67% от какаовото масло е съставено от мазнини и мастни киселини, сред които са:
- Стеаринова киселина
- Палмитинова киселина;
- Миристинова киселина;
- Арахидна киселина;
- Лауринова киселина.
Здравословни ползи:
Суровото и чисто какаово масло подобрява работата на сърцето. Това се дължи на съдържащите се антиоксидантни флавоноиди. Консумацията на какаово масло намалява риска от инфаркт и инсулт. Шоколадът, който съдържа поне 75% какаово масло е полезен за запзване на еластични и здрави артерии.
Ацтеките са считали какаовото масло за мощен афродизиак, което и до днес остава актуално. Възбуждащото действие на какаовото масло се дължи на теобромина и кофеина.
Консумацията на какаовото масло стимулира работата на мозъка, стимулирайки производството на ендорфин - хормонът на щастието.
Кулинарна употреба:
Суровото какаово масло намира различни приложения в кулинарията. Маслото може да се използва за направа на различни шоколадови изделия.
Какаовото масло често се добавя към различни напитки и десерти.
Какаовото масло може да се добавя към смутита, шейкове и други напитки, за да придаде шоколадов аромат и плътна текстура. Комбинира се чудесно с кокосово масло.
Съдържание:
100% сурово какаово масло, сорт Криоло.
Не съдържа примеси, оцветители, консерванти или ГМО!
Хранителни стойности на 100 g.:
Енергия: 895.68 kcal
Белтъчини: 0.17 g
Мазнини: 99.40 g
от които наситени мастни киселини: 65.23 g
Въглехидрати: 0.1 g
Начин на употреба:
За кулинарна употреба. Може да се влага в различни сладкарски изделия, ястия, напитки, смутита, шейкове и други.
Опаковка: 250 гр.
Отзиви