Назад  |   Начало  »  Книги  »  Други книги  »  ИЗДАТЕЛСТВО БАРД  »  Дългът: първите 5000 години, Дейвид Грейбър

Дългът: първите 5000 години, Дейвид Грейбър

Назад към Други книги
Арт.№: 98609 Добави в любими
24.95 лв
бр Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
За поръчки: (0893) 376 705 Направи запитване › Бърза поръчка без регистрация!
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Информация

ISBN: 9789546559210
Година на издаване: 2019
Език: български
Корици: мека
Страници: 576

Добре известна е историята за появата на парите – хората са разменяли стоки помежду си, но това е неефективно, защото ако искаш да размениш обувките си срещу хляб, а хлебарят няма нужда от обувки, всичко пропада. Така парите били създадени като средство за размяна.
Дейвид Грейбър, антрополог, предлага убедителни доказателства, че тази версия е съвършено погрешна. Парите са създадени като средство за по-лесно проследяване на нещо, съществувало много по-отдавна – дълга. Дългът всъщност е основа на обществото и основно средство, чрез което се упражнява властта.
Грейбър прави преглед на последните 5000 години история, като започва с този нов възглед за дълга – от шумерския цар, който дава заеми на селяните срещу послушанието им, до модерната капиталистическа система, която обвързва работниците с дългове, за да ги принуди да ѝ служат.
Столетия поред ни натрапват свещения принцип, че всеки трябва да плаща дълговете си. На този етап обаче принципът е компрометиран като откровена лъжа. Оказва се, че не „всеки“ трябва да плаща дълговете си. Само някои от нас. Нищо не би могло да е по-важно от това сметката на всички да бъде занулена, да скъсаме с фалшивия морал и да започнем отначало.

 

Коментари

Свързани продукти

Дългът: първите 5000 години, Дейвид Грейбър Дългът: първите 5000 години, Дейвид Грейбър
24.95 лв